Pokljuška soteska (začetek poti: Hiša na soncu)

Leži nad dolino reke Radovne. Dolga je 2 km in v najslikovitejšem delu globoka 40 m. v apnenčasto kamnino jo je vrezala iz pokljuških ledenikov odtekajoča voda, katere ostanek je današnji potok Ribščica, pritok Radovne.


 

Blejski vintgar

V neposredni bližini Gorij, približno 4 km severozahodno od Bleda, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. Leta 1891 sta jo odkrila gorjanski župan Jakob Žumer in kartograf ter fotograf Benedikt Lergetporer. V svoji naravni obliki je bila neprehodna in ker se je Bled že takrat turistično razvijal, so sotesko kmalu uredili in odprli za javne oglede. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije.

Povezava na uradno stran


 

Dolina Radovne

Med najlepše alpske doline v Sloveniji zagotovo spada dolina reke Radovne, v katero se stekata dve dolini, Kot in Krma. Omenjeno območje se razprostira v Triglavskem narodnem parku, kar delno omejuje razvoj množičnega turizma. Zaradi svojih lepot jo obiskujejo predvsem željni miru in čistega zraka.


 

Pokljuka

Pokljuka je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah. Je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. Dolga je 20 km in skoraj toliko tudi široka. V gozdovih, ki pokrivajo planoto, prevladuje smreka. Najbolj znane planine so: Klek, Lipanca, Praprotnica, Zajamniki, Jelje, Uskovnica, Javornik, Kranjska dolina, Konjska dolina, Velika raven, Belska planina, Grajska planina, Rečiška planina, Rudno polje ter Repečnikov rovt. Na nekaterih izmed njih se od junija do septembra še vedno pase živina in pri pastirjih lahko kupite mleko, skuto in sir. Planinske koče: Blejska koča na Lipanci (1633 m), kjer lahko tudi prenočite; Koča Planinka (1288 m) na planini Goreljek.

Povezava na uradno stran


 

Bled

Bled je od Hiše na soncu oddaljen le nekaj kilometrov in se do njega lahko zapeljete tudi z avtobusom. Sprehod okrog jezera je prijetna rekreacija, za najbolj romantične pa je obvezen obisk otoka s pletno.
Fotografija: © Aleš Zdešar

Povezava na uradno stran


 

Radovljica

Majhno mesto z veliko dušo in bogato kulturno dediščino. Staro mestno jedro je eno najlepših daleč naokoli, na vsakem koraku pa srečate dediščine kovaštva, čebelarstva in narodno zabavne glasbe. Okrog mesta vodijo številne pohodne poti, razgledne točke pa zaobjemajo celotno Gorenjsko. Ob obisku Radovljice priporočamo tudi obisk okoliških vasi - Begunj in Krope.
Fotografija: © Miran Kambič

Povezava na uradno stran


 

Bohinj

Bohinj leži v osrčju julijskih Alp in obsega Nomenjsko kotlino, Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino, jezersko kotlino, planoti Pokljuka in Jelovica ter visokogorje. Najbolj prepoznavna naravna lepota je bohinjsko jezero, največje naravno stalno jezero v Sloveniji. Štiriindvajset naselij, nanizanih v dolini in nad njo, skriva čudovito bogastvo preteklosti, radoživost sedanjosti in skrivnost prihodnosti. Bohinj je ekskluzivna četrt starodavnega mesta, urejena butična galerija izbranega in neprecenljivega.
Fotografija: © Boštjan Odar

Povezava na uradno stran


 

Kranj

Kranj, prestolnica Gorenjske, je locirana med dvema rekama pod Alpami. Je domače mesto največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Arhitekturne znamenitosti, butične trgovine in zanimivi dogodki vabijo po obisku mesta. Okolica prav tako ponuja številne aktivnosti, od ogleda kanjona Kokre, do obiska parka Brdo.
Fotografija: © Luka Dakskobler

Povezava na uradno stran


 

Ljubljana

Prestolnica Slovenije. Majhno mesto z veliko dušo. Ljubljana vas bo navdušila s svojo arhitekturo, mestnim utripom in številnimi kulinaričnimi okusi ter zanimivimi dogodki. Vzemite si čas in obiščite naše zeleno mesto Ljubljana. Od Hiše na Soncu je center Ljubljane oddaljen 75 kilometrov.
Fotografija: © Blaž Pogačnik, Turizem Ljubljana

Povezava na uradno stran


 

Most na Soči

Izlet v Most na Soči je zagotovo zanimiv, saj se od Hiše na soncu odpeljete čez Pokljuko v Bohinjsko Bistrico, tam pa z avtom na avto vlak, s končno postajo v Mostu na Soči. Most na Soči je kraj, kjer se Soča, smaragdna lepotica, za trenutek oddahne na svoji poti od Trente do morja. Ob Mostu na Soči je namreč na reki Soči umetno, akumulacijsko jezero, po katerem je kraj danes najbolj znan.

Povezava na uradno stran